≡ Menu

KZMB ve spolupráci s uměleckou agenturou GLOBART s.r.o. uvádí

Kruh přátel hudby Boskovice

Koncertní sezóna 2013-2014
www.hudbaboskovice.cz
 

Zahajovací koncert Sólo pro Ivu Bittovou

Čtvrtek 26. 9. 2013 v 19 h, Zámecký skleník

Bittová II.jpgIva Bittová prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu včetně hostování v opeře. Dodnes se hledá pojmenování jejího hudebního jazyka, který je pro mnohé naprosto originální. Její skladby a kompozice vznikají z podnětu všedního života. Mezi její nejcennější hudební úspěchy patří několik vítězných nahrávek v anketách hudebních nakladatelství, 1989 – Deska roku nakladatelství Panton Bittová–Fajt, čtyři ocenění České hudební akademie v kategorii Deska roku, několik ocenění České hudební akademie v kategorii Zpěvačka roku, 2006 – vítězství v anketě Brno TOP100 v kategorii Osobnost roku, koncertní vystoupení u příležitosti ceremoniálů předávání státních vyznamenání ČR a Řádu Bílého lva na Pražském hradě v době působení prezidenta Václava Havla.

 

 

Videoukázky: 

Vstupné: 250/190 Kč (děti, studenti, senioři)

 

Brněnské žestě nejen klasicky

(Ondřej Moťka, Petr Hojač – trumpeta, Mikuláš Koska – horna, Jan Pospíšil – trombon, Jonáš Harmann - tuba)

Středa 16. 10. 2013 v 19 h, Zámecký skleník

Žesťové kvinteto Brněnské žestě bylo založeno na Janáčkově akademii múzických umění v Brně v roce 2010. Soubor volně navazuje na tradici ostravského seskupení Five Voluntary Brass, jehož členy byli tubista Jonáš Harmann a hornista Mikuláš Koska. K zakládající dvojici postupem času přibyli trombonista Jan Pospíšil a trumpetisté Martin Kohoutek a Vít Otáhal. V tomto složení působilo kvinteto v letech 2010 - 2011. Po odchodu Martina Kohoutka do angažmá v divadle J. K. Tyla v Plzni a odchodu Víta Otáhala do Paříže došlo v souboru k personální obměně. Na místo prvního trumpetisty nastoupil sólo trumpetista Moravské Filharmonie Olomouc Ondřej Moťka. Na postu druhé trumpety se od té doby alternují první trumpetista Filharmonie Brno Petr Hojač a sólo trumpetista orchestru Moravského Divadla Olomouc Lukáš Weiss. V tomto složení působí soubor, s výjimkou účinkování stálých hostů, do současnosti. V repertoáru souboru jsou zejména skladby klasiků doplněné o jiné posluchačsky atraktivní žánry.
 
Program: G. F. Händel, H. Purcell, J- Pachelbel, J. Clarke, P. Staněk aj.

Ilustrativní ukázka zvuku žesťového kvinteta:

Vstupné: 120/90 Kč (děti, studenti, senioři)

 

Královská harfa s něžným hobojem

(Pavla Kopecká – harfa, Libor Bartoník - hoboj) 

Středa 13. 11. 2013 v 19 h, Zámecký skleník 

Pavla Kopecká vystudovala hru na harfu na brněnské konzervatoři ve třídě Mgr. Mileny Chromkové a na Hudební fakultě pražské AMU ve třídě prof. Renaty Kodadové. Od sezóny 2002-2003 je sóloharfistkou orchestru Národního divadla v Brně. Spolupracuje se Státní filharmonií Brno, Moravskou filharmonií Olomouc, Filharmonií Hradec Králové, Karlovarským symfonickým orchestrem a Slovenskou filharmonií. Spoluúčinkuje s brněnskou Kantilénou a Českým filharmonickým sborem Brno. Zúčastnila se mistrovských kurzů pod vedením Mgr. Jany Bouškové. Je členkou Tria Debussy. Libor Bartoník studoval v letech 1989 – 1995 obor hra na hoboj na brněnské Konzervatoři u prof. P. Nováka. Dále pokračoval ve studiu na Janáčkově akademii muzických umění v Brně pod vedením J. Bartoníka, kterou absolvoval v roce 1999. Zúčastnil se mezinárodních mistrovských kurzů pořádaných vídeňskou Hochschule für Musik und darstelle Kunst. V roce 1996 přijal angažmá jako první hobojista orchestru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně, kde působil přes12 let. Spolu se svými rodiči se podílel na nahrávání skladeb pro dva hoboje a anglický roh, od roku 1995 je členem komorního souboru Brněnské dechové kvinteto.

 

Ilustrativní videoukázka zvuku harfy:

Vstupné: 120/90 Kč (děti, studenti, senioři)

 

Z moravských luhů a hájů

Koncert boskovické klavíristky Kristýny Sedlákové a jejích hostů

Středa 11. 12. 2013 v 19 h, Zámecký skleník

Kristýna Sedláková se narodila a žije v Boskovicích, je absolventkou hry na klavír na brněnské konzervatoři. Úspěšně se účastní klavírních soutěží (Brněnská klavírní soutěž, Národní soutěžní přehlídka konzervatoří). V prosinci roku 2011 zvítězila ve školních přehrávkách o absolventský koncert s orchestrem, a proto svá studia na konzervatoři zakončila o pár měsíců později vystoupením v brněnském Besedním domě. V současné době studuje klavír na pražské AMU pod vedením Františka Malého.

Vstupné: 120/90 Kč (děti, studenti, senioři)

 

 

Novoroční koncert s přípitkem starosty

Moravské klavírní trio a operní hosté
(Jana Ryšánková – klavír, Jiří Jahoda – housle, Miroslav Zicha – violoncello, operní sólisté v jednání)

Neděle 5. 1. 2014 v 19 h, Zámecký skleník

TRIO_V_PLAMENECH.jpgMoravské klavírní trio ve spolupráci s renomovanými hosty, operními sólisty, představí svátečně laděný program, zaměřený také na slavné árie a dueta z oper a operet světového repertoáru. Koncert jistě potěší všechny generace diváků, kteří se chtějí první dny v novém roce se sklenkou v ruce pobavit při vtipných hereckých výstupech pěveckých hostů a poslechnout si řadu krásných melodií. Moravské klavírní trio se objevuje na naší koncertní scéně od roku 1997, kdy vzniklo z iniciativy členů Státní filharmonie Hned v následujícím roce se soubor úspěšně prezentoval na soutěži v italském Vercelli. V roce 1999 usedl k violoncellovému pultu Miroslav Zicha, pedagog brněnské konzervatoře a odborný asistent katedry strunných nástrojů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Za dobu své již čtrnáctileté existence ansámbl absolvoval stovky koncertů v ČR i v zahraničí a je pravidelným hostem nejrůznějších hudebních festivalů (České doteky hudby, Pardubické hudební jaro, Festival Janáček a Luhačovice, Mahler Jihlava, Trenčianská Hudobná Jar, Dny české kultury v Burgosu). Kromě stěžejních skladeb triového repertoáru se soubor věnuje i interpretaci současné tvorby žijících autorů, společným projektům s jinými instrumentalisty a nahrál několik nahrávek pro Český rozhlas. Nepřehlédnutelnou činností souboru je též spolupráce tria s operními sólisty všech hlasových kategorií, pro něž vznikla z pera violoncellisty nápaditá aranžmá téměř kompletního koncertně prováděného světového operního a operetního repertoáru. Soubor tvoří již vyzrálé umělecké osobnosti, díky čemuž dospěl k charakteristickému hudebnímu projevu - dokonalé souhře a nezaměnitelnému expresívnímu výrazu, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale setkává se i s živým ohlasem široké hudební veřejnosti.
 
Více informací: www.moravskeklavirnitrio.cz
 
Vstupné: 160/120Kč (děti, studenti, senioři) 

 

Korngold Quartet

(Kristina Czajkowská, Lenka Koplová – housle, Klára Hegnerová – viola, David Hrubý – violoncello)

Středa 12. 3. 2014 v 19 h, Zámecký skleník

Korngold Quartet_aktuální foto malá.jpgKorngold Quartet patří mezi přední česká kvarteta nastupující mladé generace. Největším úspěchem souboru je vítězství na Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka 2010, kde kvarteto získalo také cenu za nejlepší provedení díla Leoše Janáčka a vítězství na soutěži nadace Bohuslava Martinů 2010, kde byla kvartetu udělena i cena za nejlepší interpretaci díla Bohuslava Martinů. Kvarteto má na svém kontě řadu dalších ocenění – mezi nimi např. zvláštní cenu Josefa Koďouska ze soutěže pořádané v rámci ACT Musical Festival London 2006, 2. cenu z mezinárodní soutěže Premio Citta´di Padova 2009, Promotion award z Internationale Sommerakademie 2010. Korngold Quartet vystupuje na řadě festivalů u nás i v zahraničí (Mozartovy cesty, Janáčkovy Hukvaldy, Europäische Wochen Passau aj.) Na pozvání EMCY (European Union of Music Competitions for Youth) podnikl soubor také turné „Stars of tomorrow“ po Německu a Rakousku a nahrával pro Český a Bavorský rozhlas.
 
Ukázka nejslavnějšího Dvořákova Amerického kvartetu:

 

Vstupné: 120/90 Kč (děti, studenti, senioři) 

 

Alchymie lásky

(Alfréd Strejček – umělecký přednes, Jindřich Macek - loutna)

Středa 16. 4. 2014 v 19 h, Zámecký skleník

Strejček + Macek.jpgZ renesanční a barokní poezie alžbětínské Anglie a z dobových skladeb pro sólovou loutnu připravili a účinkují oblíbený herec a recitátor Alfréd Strejček a loutnista Jindřich Macek. Zazní verše W. Shakespeara, F. Bacona, E. de Vere, E. Spensera, P. Sidney, W. Ralegha, H. Howarda, H. Constabla, E. Dyera, J. Fletchera, G. Chapmana, J. Donna a loutnové kompozice J. Whitfielda, J. Dowlanda, P. P. Raimonda, V. Capiroly a H. Newsidlera. Pořad posluchačům představí jedno z kulturně nejbohatších období anglických dějin, které svou jedinečnou atmosférou poznamenalo celou světovou kulturu. Loutnové kompozice budou interpretovány na vzácné nástroje zhotovené podle historických originálů.

Alfréd Strejček na ČT24: ZDE

Vstupné: 120/90 Kč (děti, studenti, senioři)

 

Změna programu vyhrazena.
 
Ceny předplatného:
zlevněná přenosná abonentka pro 1 osobu 350,- Kč
(dítě do 15 let, student do 26 let)
přenosná abonentka pro 1 osobu 600,- Kč (senior)
přenosná abonentka pro 1 osobu 700,- Kč
přenosná abonentka pro 2 osoby 1000,- Kč (senioři)
přenosná abonentka pro 2 osoby 1200,- Kč
 
Výhody předplatného:
1) Výběr nejlepších míst v sále a jejich rezervace na všechny koncerty
2) Úspora 410 Kč při koupi dětské či studentské abonentky
3) Úspora až 310 Kč při koupi abonentky pro 1 osobu
4) Úspora až 820 Kč při koupi abonentky pro 2 osoby
5) Zasílání pozvánek a informací k předplatnému e-mailem 
(platí pouze při uvedení e-mailové adresy do přihlášky)

Slevy:
50% sleva na jednotlivé vstupenky pro žáky ZUŠ Boskovice, 
50% sleva na jednotlivé vstupenky a abonentky Kruhu přátel hudby držitelům průkazu ZTP a ZTP/P a jedné doprovodné osobě. /abonentka je nepřenosná/

Předprodej vstupenek a abonentek:
MIS Boskovice, Masarykova nám. 1, tel. 516 488 677  
nebo před jednotlivými koncerty
 
Dramaturgie a marketing:
umělecká agentura GLOBART s.r.o., MgA. Jiří Jahoda, tel. 548531618, mobil: 603840013, e-mail: info@globart.cz, www.globart.cz
 
Nad rámec programu krátce vystoupí před některými koncerty talentovaní žáci ZUŠ Boskovice (www.zusboskovice.cz). Těmito produkcemi v souvislosti s koncerty špičkových umělců podporujeme unikátní vzdělávací systém našeho hudebního školství.