≡ Menu
Úvodní strana » Novoroční koncerty » 2023 Slavnostní novoroční koncert

 

Moravské klavírní trio, z.s. uvádí

Slavnostní novoroční koncert

1. 1. 2023 V 17 HODIN, BESEDNÍ DŮM, BRNO
 

MORAVSKE TRIO 2022 FB.jpgPřípravy na 24. ročník slavnostního novoročního koncertu v nádherném novorenesančním sále brněnského Besedního domu 1. ledna 2023 v 17 hodin jsou v plném proudu.  Všem milovníkům operního a operetního umění se tradičně představí vyhlášené Moravské klavírní trio (Jana Ryšánková – klavír, Jiří Jahoda - housle, Miroslav Zicha – violoncello) v čele s houslistou Jiřím Jahodou a vlastním koncertním cyklem Muzikobraní.

Letos budou hosty tria sopranistka Hana Cupáková a tenorista Vilém Cupák. Na programu se objeví velká jména a největší zájem bude věnován rozšafné Prodané nevěstě Bedřicha Smetany. Novoročně Vás naladit jsou připraveni další proslulí operní a operetní autoři jako Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini,  Gaetano Donizetti či Emmerich Kálmán.

Vstupenky v ceně 690 Kč/590 Kč pro členy  Klubu zahrnují i slavnostní přípitek o přestávce a možnost uložení věcí v šatně s obsluhou zdarma.

Odkaz na on-line předprodej ve formě elektronické vstupenky bez nutnosti osobní návštěvy bude zveřejněn od 23. 11. 2022

Kontakt na on-line předprodej: TO JE BRNO, +420 513 039 035,+420 602 404 246, panenska@ticbrno.cz
Více informací: Pavla Jahodová, tel. 605 219 470, pavla.jahodova@globart.cz

INFORMACE O SÓLISTECH:

Hana a Eduard Cupákovi menší.jpgHana Cupáková - soprán

Hana Cupáková, roz. Kuželová se narodila 1. 12. 1998 v Novém Městě na Moravě. Zpěv a hru na violu absolvovala na brněnské konzervatoři, nyní oba dva obory studuje na JAMU v Brně. Jako zpěvačka pravidelně koncertně spolupracuje s různými hudebními tělesy (Chamber symphony orchestra Brno, Symfonický orchestr města Boskovice, Tišnovský komorní orchestr, barokní seminář Konzervatoře Brno). Úspěšně se zúčastnila několika pěveckých soutěží (Pro Bohemia Ostrava 2016 – 1. místo a titul absolutního vítěze oboru, Písňová soutěž B. Martinů  2016 – 1. místo, Pražský pěvec 2017 – 1. místo, Mezinárodní pěvecká soutěž A. Dvořáka – 2. místo). V rámci festivalu Janáček Brno 2018 ztvárnila hlavní roli Polušky v Janáčkově opeře Počátek románu v Mahenově divadle. S brněnským souborem Ensemble opera diversa v roce 2019 nastudovala Labské horroropery autorské dvojice Kyas-Drábek, které jsou stálým představením ansámblu. Ve stejném roce také navázala spolupráci se společností Opera na cestách na projektu Les amours de Ragonde, kde ztvárnila postavu Colette. V rámci Komorní opery v Divadle na Orlí se v listopadu 2021 představila jako Lady Billows v komorní opeře Albert Herring skladatele Benjamina Brittena a v březnu 2022 jako Blanka v opeře Dialogy Karmelitek Francise Poulanca. V červnu 2022 také vystoupila jako lesní žínka v Dvořákově Rusalce ve Vysoké u Příbramě v Památníku Antonína Dvořáka a v prosinci se představila jako jedna z múz v soudobé opeře Světlo na konci tmy od Ondřeje Kyase a Kateřiny Křivánkové souboru Ensemble opera diversa. Je držitelkou ceny Talent Vysočiny 2018.
 

Vilém Cupák - tenor

Vilém Cupák je boskovický rodák. Zpěv absolvoval na brněnské konzervatoři a pokračoval na JAMU v Brně. Úspěšně se zúčastnil několika pěveckých soutěží ( 2018 - Písňová soutěž Bohuslava Martinů - 1. místo, Cena Beno Blachuta, Cena Zory Jehličkové, Cena Nadace Bohuslava Martinů, Cena Nadace Život umělce pro nejlepšího účastníka soutěže, 2019 - Pro Bohemia Ostrava - 1. místo, Cena poroty za intepretaci skladby 20. století, 2019 - Pražský pěvec - 1. místo, Cena agentury "Aristokrat", 2020 – Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka – 3. místo). Na konzervatoři v rámci operního studia nastudoval roli barona Adolfa v Janáčkově opeře Počátek románu, kterou provedl pod záštitou festivalu Janáček Brno 2018, dále roli Collina v opeře Les amours de Ragonde (Jean - Joseph Mouret) se společností Opera na cestách, v rámci komorní opery na JAMU nastudoval roli rytíře de la Force (Dialogy Karmelitek) a právě studuje roli Poutníka (J.A.K. z Labyrintu). Pro festival Janáček Brno 2022 nastudoval roli strážníka v opeře Z mrtvého domu.

Ve volném čase se věnuje rekonstrukcím písní 1. pol. 17. stol. z oblastí Polska a Ukrajiny. Také se zabývám historickým šermem a historickými rekonstrukcemi v rámci Polského svazu z.s. Jako žalmista vykonává službu při liturgiích v Pravoslavném chrámu sv. Václava v Brně.

 

Děkujeme partnerům: Český rozhlas Brno, Rádio Proglas, Seniorpas, Rodinné pasy

Koncerty se konají za finanční podpory Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.Logo Jihomoravský kraj.png

logo_brno_cervene_bez_pozadi.png