≡ Menu
Úvodní strana » Novoroční koncerty » Minulé ročníky » 2013 Slavnostní novoroční benefiční koncert

Moravské klavírní trio proti násilí

Slavnostní novoroční koncert s přípitkem, evropská klasika s humanitárním poselstvím


Slavnostní novoroční benefiční koncert 2013 - zpráva po koncertě + fotogalerie: ZDE

Moravské klavírní trio vstoupí do každodenního života a povědomí svých posluchačů prostřednictvím novoroční kampaně na pomoc obětem nejen domácího násilí. Sváteční novoroční nálada v kultivované společnosti v nejkrásnějším koncertním sále Brna, výběr světoznámých árií v podání špičkových umělců, k tomu přípitek lahodným vínem v kruhu nejbližších či gurmánské zážitky na slavnostním rautu s umělci bezprostředně po skončení koncertu. 
Novoroční koncert Moravského klavírního tria, tradičně 1. ledna v 17 hodin v Besedním domě v Brně, opět slibuje jedinečný hudební zážitek. Přijďte se pobavit a podpořit dobrou věc.  

 

2013novoroč.png

Moravské klavírní trio (Jana Ryšánková – klavír, Jiří Jahoda - housle, Miroslav Zicha – violoncello), vyhlášený ansámbl s vlastním koncertním cyklem, se vrací ke kořenům - pro letošní ročník koncertu se podařilo získat operní sólisty, kteří novoroční projekt s 14letou tradicí zakládali.

Budou jimi sólistka Národního divadla Brno, sopranistka Martina Králíková a jeden z našich nejžádanějších tenoristů, sólista Národního divadla Praha a Státní operety v Drážďanech (Německo), Richard Samek. Sopranistka se na začátek předvede coby Mozartův Cherubín, svému plnému hlasu s bezvadnou intonací však nechá naplno vyniknout jako vypočítavá Adina v Nápoji lásky, líbezná Rosina z Lazebníka či bohatými muži vydržovaná Musetta z Pucciniho Bohémy.

V podání Richarda Samka zazní spanilý princ Tamino z opery Kouzelná flétna či zamilovaný Jeník z Prodané nevěsty. Jako žárlivý Nemorino, který chce získat lásku Adiny zakoupením kouzelného elixíru, se předvede v duetu Donizettiho Nápoje lásky. Vrcholem sólového programu budou pak světové tenorové skvosty jako Vévoda z Verdiho Rigoletta, malíř s nezáviděníhodným osudem Cavaradossi z Pucciniho Toscy nebo nádherná árie Nessun Dorma z opery Turandot, kterou proslavil v roce 1990 Luciano Pavarotti, když ji nazpíval jako znělku mistrovství světa ve fotbale. Závěrem si sólisté užijí nádherný duet z operety Hrabě lucemburský Franze Lehára. Moravské trio pak doplní pestrý program nově nastudovanými virtuózní kousky v podobě předehry k opeře Vilém Tell, Smetanovy Skočné či Montiho čardáše.

Z každé vstupenky stokoruna pro občanské sdružení Persefona 

Stokoruna z každé vstupenky bude věnována neziskové organizaci  Persefona o.s.,  která od roku 2007 poskytuje odborné sociální poradenství obětem domácího násilí, sexuálního zneužívání a znásilnění i všem, kdo se těmto lidem snaží pomoci. Cílem pomoci není jednorázové poradenství, ale dlouhodobé doprovázení klienta v procesu řešení jeho situace. V rámci komplexního přístupu k problematice domácího a sexuálního násilí nabízí organizace pomoc i násilným osobám formou zprostředkování bezplatné terapie. Ročně poskytne Persefona poradenství až 200 obětem domácího a sexuálního násilí a 5 - 7 osobám násilným.

Téma domácího a sexuálního násilí klade velké nároky jak na klientky a klienty, tak i na jejich poradkyně a ostatní pracovnice Persefony. Dennodenně jsou pracovnice organizace v kontaktu s lidskou bolestí a mnohdy i obtížně řešitelnými životními situacemi. To vše v pracovním prostředí neziskového sektoru, které je známé svojí finanční nestabilitou a malým společenským uznáním. I přes obtížnou práci prožívá tým Persefony vždy radost, když se situace konkrétního klienta podaří stabilizovat, zlepšit nebo vyřešit.  

 

14. ročník novoročního koncertu Moravského klavírního tria proběhne v reprezentativních prostorách Besedního domu 1. ledna 2013 od 17 hodin. Vstupenky na koncert v ceně 390 korun a vstupenky na slavnostní raut bezprostředně po koncertě v ceně 590 korun budou v prodeji od 27. listopadu na předprodejním místě Domu pánů z Lipé na náměstí Svobody 17 v Brně.

Další informace, kontakty a rezervace vstupenek na www.globart.cz

 

Zájemcům o nejlepší místa v sále doporučujeme návštěvu koncertního cyklu Muzikobraní s Moravským klavírním triem 25. listopadu v 17 hodin v Dietrichsteinském paláci, kde bude o přestávce koncertu zahájen předpředprodej vstupenek na novoroční koncert 1. ledna.


Poděkování patří partnerům koncertu:

Pivovar Starobrno
Hotel Europa
Reklamní společnost Snip & Co
Technické sítě Brno TSB
Plakátovací plochy Rengl
Český rozhlas Brno
Rádio Proglas
Brněnský Metropolitan

NOVOROČNÍ TURNÉ 2013: více informací ZDE